Unesco

De Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met als missie het bijdragen aan de vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Opgericht op 16 november 1945 te London United Kingdom. Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs Frankrijk.

UNESCO heeft de Zuidoost-Aziatische vechtkunst Silat officieel erkend.

Pencak Silat uit Indonesië en Silat uit Maleisië werden beide vorige week op 12 december 2019 in Bogota, Colombia, ingeschreven op de “Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid” van UNESCO.

Het ministerie van Nationaal Erfgoed, Maleisië, 2018

Silat is een gevechtskunst van zelfverdediging en overleving die zijn wortels heeft in de Maleisische archipel. Silat, dat teruggaat tot de vroege dagen van het Langkasuka Koninkrijk, heeft zich ontwikkeld tot een verfijnde praktijk van fysieke en spirituele training die ook traditionele Maleise klederdracht, Silat-muziekinstrumenten en gebruiken omvat. Er zijn vele stijlen van Silat, geïnspireerd door de bewegingen van de menselijke anatomie, de natuur en dieren. Silat Harimau bijvoorbeeld impliceert een esthetische ritmische beweging die de kunst van de zelfverdediging en de aanval van de tijger nabootst. Alleen al in Maleisië zijn er meer dan 150 Silat stijlen bekend waarvan de namen zijn afgeleid van natuurlijke elementen zoals dieren en planten. Oorspronkelijk werd Maleisische Silat beoefend door krijgers – als edele handhavers van het recht – maar tegenwoordig bestaan de beoefenaars uit meesters, goeroes, leraren en studenten, die verantwoordelijk zijn voor de instandhouding van de praktijk. De trainingen vinden gewoonlijk ’s avonds of ’s nachts plaats in een open ruimte zoals een binnenplaats, onder leiding van de meester en de ‘Jurukaka’. Een groot aantal beoefenaars is opgeleid en verzorgd, en een toenemend aantal opleidingscentra is opgericht in verschillende regio’s. Door deze versnelde verspreiding is de beoefening haar status van krijgskunst steeds meer ontstegen tot een uitvoerende kunst; bijgevolg is het nu een populaire sport voor gezondheid en vrije tijd.